Yks päivä tekasin saaristolaisleipää. On ollu pitkään jo mielessä ja nyt sitte netistä otin ohjeen. Kopioin ohjeen alle. Tämä oli kyllä ihanaa lämpimänä, mutta parempaa muutaman päivän päästä.
Saaristolaisleipä
2 vuokaleipää
1 l piimää
50g hiivaa
3 dl siirappia
3 dl vehnänleseitä
3 dl maltaita
3 dl ruisjauhoja
1 rkl suolaa
noin 1 l karkeita vehnäjauhoja
- Liuota hiiva kädenlämpöiseen piimään. Lisää muut aineet hyvin sekoittaen esimerkiksi puuhaarukalla. Taikinaa ei vaivata, ja se jää melko löysäksi. Jaa taikina kahteen voideltuun pitkänomaiseen leipävuokaan.
- Anna leipien kohota noin 2 tuntia.
- Paista leipiä 2 1/2-3 tuntia ensin 170 asteessa ja sitten, kun leivät ovat kohonneet ja pinta alkaa tummua, alenna lämpötila 160 asteeseen. Peitä leivät samalla kevyesti foliolla.
- ”Leipä säilyy hyvin. Sen maku on parhaimmillaan vasta pari päivää leipomisen jälkeen. Maukkaan leivän ohje on nauvolaisen kalastajaperheen emännältä.”
Kommentit