Yks päivä tekasin saaristolaisleipää. On ollu pitkään jo mielessä ja nyt sitte netistä otin ohjeen. Kopioin ohjeen alle. Tämä oli kyllä ihanaa lämpimänä, mutta parempaa muutaman päivän päästä.

Saaristolaisleipä

2 vuokaleipää

 

1 l piimää

50g hiivaa

3 dl siirappia

3 dl vehnänleseitä

3 dl maltaita

3 dl ruisjauhoja

1 rkl suolaa

noin 1 l karkeita vehnäjauhoja

 

 

 

 

 

  1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen piimään. Lisää muut aineet hyvin sekoittaen esimerkiksi puuhaarukalla. Taikinaa ei vaivata, ja se jää melko löysäksi. Jaa taikina kahteen voideltuun pitkänomaiseen leipävuokaan.
  2. Anna leipien kohota noin 2 tuntia.
  3. Paista leipiä 2 1/2-3 tuntia ensin 170 asteessa ja sitten, kun leivät ovat kohonneet ja pinta alkaa tummua, alenna lämpötila 160 asteeseen. Peitä leivät samalla kevyesti foliolla.
  • ”Leipä säilyy hyvin. Sen maku on parhaimmillaan vasta pari päivää leipomisen jälkeen. Maukkaan leivän ohje on nauvolaisen kalastajaperheen emännältä.”